GR-EE

Ελληνική Προεδρία

Την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο η Κοινή Συνάντηση των Επικεφαλής των Ιατρικών, Νοσηλευτικών και Οδοντιατρικών Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των εργασιών της Ελληνικής Προεδρίας. Πρόκειται για τακτική συνάντηση, όπου κύριο θέμα είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία καθώς και οι αντίστοιχες επιπτώσεις που αυτές έχουν στις ανά ομάδα εργασιακές συνθήκες των επαγγελματιών της υγείας.

Στον χαιρετισμός τους, τόσο η Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ της Ευρώπης, κα Zsuzsanna Jakab, όσο και ο Διευθυντής της Ε.Ε. για τη Δημόσια Υγεία, κ. John F. Ryan, επικεντρώθηκαν στις σύγχρονες πολιτικές υγείας με έμφαση στις πολιτικές αντιμετώπισης των λοιμωδών νοσημάτων.

Στη συνάντηση των Επικεφαλής Ιατρικών Υπηρεσιών εκτός από το θέμα της μετάδοσης του HIV/AIDS στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κρατών συζήτησαν το θέμα της μετανάστευσης και της βέλτιστης διαχείρισης των μεταναστών, τονίζοντας την αναγκαιότητα στενής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών Ε.Ε.

Οι Επικεφαλής των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών πραγματοποίησαν εκτενή αναφορά στις στρατηγικές του ΠΟΥ για την ενδυνάμωση των Νοσηλευτικών και Μαιευτικών Υπηρεσιών. Επίσης, σημειώθηκε ότι μέσω του προγράμματος «υγεία για όλους», ως κύριος στόχος τίθεται η διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, η ανάπτυξη της μακροχρόνιας φροντίδας μέσω της εφαρμογής της τεκμηριωμένης και ασφαλούς νοσηλευτικής πρακτικής, στόχος ο οποίος θα επιτευχθεί μέσω της δια βίου εκπαίδευσης του προσωπικού στο χώρο εργασίας του.

Τέλος, στη συνάντηση των Επικεφαλής των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών κρίθηκε σκόπιμη η συγκρότηση ομάδας εργασίας για τον καθορισμό ενός πλαισίου οδοντιατρικής εξέτασης και θεραπείας των ασθενών με HIV/AIDS. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα κριτήρια ποιότητας που θέτουν οι ασθενείς κατά την αξιολόγηση του οδοντιάτρου τους, με πιο σημαντικό να αναδεικνύεται η επικοινωνία ιατρού – ασθενή και η έλλειψη πόνου.

Το σύνολο των προτάσεων που διατυπώθηκε έχει ως απώτερο στόχο την ανάπτυξη πολιτικών ώστε οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις των πολιτών.